Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Több millió éves atomok a műanyagban?

2013.04.01. 17:54 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: anyagtudomány műanyagok monomer szén atom

Lehet, hogy nem is olyan fiatal az anyag, amilyennek gondoltuk? A műanyagok közös jellemzője, hogy molekuláik nagyszámú szénatomot tartalmaznak.

Szén_atom.gifForrás: www.universetoday.com

Az is egyértelmű, hogy a belőlük gyártott alkatrészek, például a számítógéped billentyűi azóta léteznek ebbe a formában, amióta a gyártójuk fröccsöntéssel megalkotta őket. De mi volt ez a lépés előtt?

fröccsöntés.JPG

A feldolgozó cégek granulátumként vásárolták meg a műanyag alapanyagot, s ebből készítették el a kívánt termékeket. A fröccsöntés során az anyag kémiai szerkezete nem változik meg, tehát a granulátumban már ugyanazok a molekulák, illetve atomok voltak, amelyek később a termékben is.

granulátum.jpg

De miből készült a granulátum? Az alapanyagot a vegyipari vállalatok kőolaj-származékokból nyerhető szénhidrogénekből kiindulva készítették. A műveletek során a viszonylag rövid láncú szénvegyületeket alakították át először monomerekké, majd hosszú, több ezer szénatomot tartalmazó molekulaláncokká, vagyis polimerekké. Az anyagmegmaradás törvénye szerint a kiindulási és a keletkezett anyagok tömegének összege ugyanakkora marad, bármilyen kémiai reakció történik közben, így joggal feltételezhetjük, hogy a műanyagburkolatot alkotó szénatomok már a kőolajban ott voltak.

olajkut.jpg

Forrás: http://www.telegraph.co.uk

A kőolaj a tengeri élőlényekből képződött és képződik, már mintegy 500 millió éve. Az ekkor tájra datált kambriumban az ősi óceánokban már elburjánzott az élővilág, a moszatok  és az őket előszeretettel fogyasztó apró állatkák egyre nagyobb tömegben jelentek meg. A planktonok ülepedése és az őket felépítő fehérjék és szénhidrátok oxigéntől elzárt bomlása során jön lére a kőolaj, amelyet manapság hihetetlen intenzitással termelünk ki. A korábbi gondolatmenetet folytatva, az orrunk előtt lévő szénatomok az elmúlt néhány százmillió évet minden bizonnyal a föld mélyén töltötték, előtte pedig növények és állatok részei voltak.

plankton.jpg

Forrás: www.mrbarlow.wordpress.com

S hogy hogyan váltak ezek az atomok az apró tengeri élőlények alkotóivá?  A fotoszintézis által. A tengeri moszatok a légkörből származó széndioxidot vették fel, s a szervetlen anyagból szerveset hoztak létre. Nagyon leegyszerűsítve a folyamatot:

6CO2 + 12H2O + fényenergia = C6H12O6 (szénhidrát) + 6O2 + 6H2O.

Tovább követve az atomjainkat látnánk, hogy az ősi légkörbe a hajdani vulkánkitörések során kerültek, ezeknek köszönhető dúsult fel – több milliárd évvel ezelőtt - a széndioxid a bolygót körülvevő gázelegyben.

vulkán_kitörés.jpgForrás: http://pixdaus.com

Lehetne folytatni az utat visszafelé, azonban az ősrobbanásig nem jutnánk vissza, mivel a szén atomok csak később, a csillagokban lejátszódó hélium-fúzió során alakultak ki. Tehát atomjaink valamikor 5-13 Milliárd évvel ezelőtt, a Nagy Bumm után, de a Föld kialakulása előtt születtek.

A megdöbbentő az, hogy itt nem csak egy elvi folyamatról van szó, hanem a konkrétan előttünk lévő anyag atomjai járták meg többször is a földkérget, a felszínt és a légkört; voltak szilárd, gáz és cseppfolyós halmazállapotban, élő és élettelen alakban, s a hulladékkezelés módjától függően mennek majd tovább az útjukon. Talán újra széndioxid gázként, talán kapnak még egy esélyt műanyagnak maradni!

 

Ha érdekesnek tartottad az írást (és használod a nagy közösségi hálót), oszd meg az ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr315187441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása