Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Az életünket rábíznánk, de nem annyira hordanánk

2013.04.11. 20:08 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: újrahasznosítás vélemények fenntartható fejlődés műanyagok

A héten lezajlott ’Műanyagok az életemben’ mottójú közvélemény kutatás sok érdekes eredményt hozott, ez úton is hálásan köszönöm mindenkinek a kitöltést és a terjesztést! Bár a felmérés közel sem tekinthető reprezentatívnak, a kereken 125 értékelhető vélemény feldolgozása során nem várt dolgok is kiderültek.

PET_palack_mentomelleny.jpg

Forrás: http://failblog.cheezburger.com/thereifixedit

A kérdőívet igyekeztem elsősorban a környezett védelme iránt elkötelezett személyekhez, közösségekhez eljuttatni, szerencsére ismeretségi köröm túlnyomó többsége ide sorolható. A felmérés ezt vissza is igazolta, a kitöltők több, mint 80%-a az átlagosnál környezettudatosabbnak jellemezte magát.

környezettudat.jpg

A válaszadók döntő többségénél a műanyag tárgyak a hétköznapi élet nélkülözhetetlen kellékei. Szinte mindenki (86%) bevallotta, hogy a kitöltés idején viselt műszál tartalmú ruhát, illetve volt nála pár fröccsöntött tárgy, a szemüvegtől és a fülbevalótól kezdve a hajcsaton és az alsó/fölső ruházatokon át a gatyamadzag műanyag borításáig, a telefonokról, tablettekről és laptopokról nem is beszélve.

Versenyben a természetes és a műanyagok

Mindig is piszkálta a fantáziámat, hogy az emberek hogyan viszonyulnak érzelmileg a rájuk nagyon hasonló természetes anyagokhoz (a kérdőívben négy szerepelt: fa, bőr, gyapjú, selyem), a szerkezetileg igen hasonló, ám szintetikus polimerekhez (pl.: bakelit, nylon, műanyag), a fémekhez (vas, réz) és a kerámiákhoz (tégla, porcelán). A felsorolásban egyaránt voltak textilipari alapanyagok, szerkezeti anyagok és használati tárgyak alanyagai.

tegla_fa_porcelan.jpg

Forrás: http://lakbermagazin.hu

A népszerűségi versenyt egyértelműen a fa nyerte: a válaszadók 95% szereti ezt az anyagot, s ellenérzésről senki nem számolt be. A dobogós helyeket a két másik természetes anyag: a bőr és a gyapjú szerezték meg.

anyagok.jpg

A kerámiák, bár kisebb mértékben, ám szintén pozitív érzelmeket váltottak ki, míg a fémek inkább közömbösek voltak a válaszadók számára. Érdekes egyébként, hogy bár a férfiak s a nők a legtöbb anyagról hasonlóan vélekednek, azért akadnak különbségek is. Ezek közül a legjelentősebbek:  

  • a tégla megítélése: a férfiak csupán 32%-a számára pozitív, míg a nőknél ez az arány 67%;
  • a vasnál ez inkább fordított: a nők 37%-a, a férfiaknak pedig az 56%-a vonzódik inkább hozzá;
  • a negatívabb oldalt nézve, a nylont a nők 79%-a, a férfiaknak viszont csupán a 47% utasítja el;
  • a műanyagokat pedig szintén a hölgyek kerülnék elsősorban (46% nem szereti), míg a férfiaknál ez az érték alig 24%!

A szintetikus anyagok tehát valóban hátrasorolódtak ebben az összehasonlításban, bár elutasításuk korántsem olyan mértékű, mint amire ennél a csoportnál számítottam. A megkérdezettek szerint az emberek elsősorban azért ódzkodnak a műanyagoktól, mert környezetszennyezőnek tartják őket, illetve a természetes anyagokat kiváltó pót-anyagokként gondolnak rájuk.

S mi a helyzet az újrahasznosítással?

A válaszadók döntő többsége elkötelezett híve a szelektív gyűjtésnek, csupán 3% nem preferálja ezt a módszert. Meglepő módon azonban 18%-uk úgy gondolja, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot a többi hulladékkal összeöntik, s azokkal együtt kerül lerakásra, illetve energetikai hasznosításra. Szerencsére ez – ritka kivételektől eltekintve – nem így van, a szelektíven gyűjtött műanyaghulladék valóban hasznosításra kerül.

Végezetül arra voltam kíváncsi, mennyire elkötelezettek a válaszadók a reciklálás irányában, megbíznak annyira egy hulladékból készült termékben, hogy arra akár az életüket is rábízzák (pl. kerékpár fék alkatrész, élelmiszer csomagolóanyag), vagy csak kevésbé kritikus helyeken (ruházat, szórakoztató elektronikai cikkek) látnák őket szívesen.

A válaszokat két csoportba soroltam, afféle „aki nincs ellenünk az velünk van” elven: az egyik csoportot az „ellenzők” alkották, akik szívesebben választanák az eredeti anyagból készült terméket, a másik csoport a „támogatók”, akik szívesebben választanák a reciklált anyagot, vagy mindegy nekik, eredeti- avagy másodlagos anyagból készült az adott termék. Az eredmények számomra pozitív csalódást jelentettek: még a kritikusabb alkalmazások is kiemelkedő támogatást kaptak (85-95%), az egyedüli kivétel a hulladékból készült műszálat tartalmazó ruha jelentette. Bár ezt is sokan bevállalnák, azért itt tapasztalható egy 30%-nyi ellenkezés, bár ez nyilván nem csak a hulladék alapanyagnak, hanem magának a műszálnak is szól.

reciklált_termékek.jpg

Mindezek alapján számomra egyértelmű, a műanyag hulladékok szakszerű hasznosításának számos pozitív hozadéka lenne: a reciklálás segítene az anyagnak beilleszkedni a többi anyagnál megszokott körforgásba, így elfogadottsága lényegesen növekedne, a kifejlesztett új termékekre pedig jelentős piaci kereslet lenne. Biztos vagyok benne, hogy a fenntartható fejlődést alapvetően ez, nem pedig az anyag forgalomból történő kivonása segítené jobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr235213920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása