Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Ne csak virágcserép legyen a palackból!

2013.04.20. 17:32 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: újrahasznosítás műanyag palack PET égésgátlás

Kedvteléssel szoktam nézegetni az újrahasznosításról szóló oldalakat, amelyek kiemelt sztárja a PET palack. Tényleg hihetetlen kreativitás lakozik néhány embertársunkban, hirtelen nem is nagyon tudnék olyan dolgot mondani, amit ne csináltak volna már meg néhány üres palackból! :-)

Sűrűn felmerülő ’zöld’ ötlet a PET palackok üregességét és vízállóságát kihasználó cserép/kaspó/palántázó láda amit – félreértés ne essék – kiváló megoldásnak tartok, s bíztatok mindenkit, akinek ideje s energiája van, hogy alkosson!  Pici, de egyáltalán nem haszontalan lépés a fenntartható fejlődés szempontjából, s a szimbólumok ezen a területen is hihetetlen fontosak!

PET_palack_cserep.jpgPET_palack_cserep2.jpg

    Forrás: http://www.dothegreenthing.com

Fontos tudni azonban, hogy a hazánkban forgalomba kerülő, évi mintegy 1.500.000.000 darab PET palack újrahasznosításához alapvetően nem errefelé vezet az út. Az optimális megoldás az lenne, ha a határokon belül tudnánk az anyagból hosszú élettartalmú, piacbarát termékeket gyártani, ehhez azonban kitartó kutatómunka szükséges.

Szó volt már róla, hogy a PET kitűnő tulajdonságokkal rendelkező anyag, azonban az újrahasznosítása során általában némileg romlik a minősége, a darálás, megömlesztés és egyéb feldolgozási lépések bizony nyomot hagynak rajta. Megfelelően kiválasztott segédanyagokkal viszont kompenzálható ez a károsodás, sőt elérhetjük, hogy reciklált anyag némelyik tulajdonságában még az eredetin is túltegyen!

Ilyen terület lehet az égésgátlás. Sok területen ma már alapvető követelmény a csökkentett éghetőség, hiszen a kigyulladó műanyagok szörnyű katasztrófákhoz vezethetnek. A reciklált PET égésgátlása igen bonyolult, ám nem megoldhatatlan feladat. Több száz különféle receptúra legyártásán és tesztelésén át jutott el a kutatásunk odáig, a kívánt tulajdonságokkal rendelkező anyagot létrehozzuk. A tűzzel történő találkozás során az anyag ugyan megolvad, ám a műanyag olvadék-cseppek – a nem égésgátolt anyaggal ellentétben – nem gyújtják meg az alul lévő vattát, vagyis nem terjesztik a lángokat, s ez rendkívül biztonságossá teszi az alkalmazását.

Ez valóban lényeges eredmény, ami létjogosultságot ad akár új, ipari területeken történő alkalmazásokhoz is. A házi körülmények között történő újrahasznosítás tehát előremutató, de ugyanilyen fontos hogy a megfelelő alkalmazásokat találjunk a nagy volumenű reciklálásra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr245236488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása