Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Eldobható vagy visszaváltható?

2013.06.09. 15:20 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: eldobható fenntartható fejlődés visszaváltható műanyag palack

Időről időre fellángol a vita az egyutas, illetve többutas üdítőitalos palackok használatával kapcsolatban. Az előző bejegyzés jó meglátású kommentjeit megköszönve, néhány dologgal még kiegészíteném a témát.

Eldobhato_visszavalthato.jpg

Korábban a környezetvédők a visszaváltható flakonokra esküdtek, s ennek volt is alapja. A műanyag palackok szelektív gyűjtése az országban még gyerekcipőben járt, így az „eldobható” palackok a többi hulladékkal együtt nagyrészt lerakásra kerültek. A visszaváltott palackokat ezzel szemben elszállították a palackozó üzemekbe, ahol gondos tisztítás (meleg, lúgos vizes mosás + öblítés) és analitikai vizsgálatok (nincs-e mérgező vegyszer maradvány bennük, illetve nem sérült-e a palack) után újratöltötték és ismételten forgalomba hozták őket. Tíz évvel ezelőtt, egyetemi tanulmányaim végén a nyári gyakorlatomat épp Dunaharasztiban töltöttem, egy nagy üdítőitalos cég telephelyén, ahol a visszaváltás minőség-ellenőrzésénél gyűjtögettem a tapasztalatokat.

Világos volt, hogy bár ennek a folyamatnak (mármint az újratöltésnek) is van energiaigénye és környezetterhelése, de legalább a palackok gyártásába fektetett anyag és energia sokáig megmarad. Legalábbis elméletben. A gyakorlatban azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a tervezett 20-25 visszaváltás nem megvalósítható, a legtöbb palackot már néhány újratöltés után ki kellett vonni a forgalomból. A problémát az jelentett, hogy a nagy űrtartalmú palackok tárolására szolgáló rekeszek a szállítás során a zötykölődés hatására folyamatosan dörzsölték a műanyag palackok oldalát, s ez a karcosság – bár funkcionalitásbeli problémát nem okozott – bizony csúnyává tette a terméket, s ezt az üdítőital-fogyasztók nehezen tolerálták. Magyarán nem igazán vették a karcos palackokban forgalmazott üdítőket.

palack_felület.jpgEgy új és egy többször újratöltött palack kinagyított felszíne (1mm x 1mm-es területek láthatóak mikro-tapintású műszerrel lemérve)

Az üdítőitalos cégek igyekeztek is csökkenteni a visszaváltható palackokat, olyan is volt, aki a teljes kivonás mellett tette le a voksát, a környezetvédők élénk felháborodásától kísérve.

PET_plakat.jpgEgy reklámplakát ezekből az időkből

 Az akkori több-kevésbé jogos ellenállás az egyutas-eldobható palackokkal szemben ma már kevésbé állja meg a helyét. A PET palackoknál nem is elsősorban az újratöltésnek, hanem sokkal inkább magának a visszaváltásnak van nagy szerepe a fenntartható fejlődés szempontjából. Tehát annak, hogy az emberek – a betétdíj-által – motiváltak a palackok külön gyűjtésére. Az egyutas palackok használata sem környezetterhelőbb  visszaválthatóaknál, feltéve, hogy nem tekintjük őket eldobhatónak, vagyis szelektíven gyűjtjük őket a többi hulladéktól, így adva nekik még egy esélyt a hasznosulásra. (Zárójelben jegyzem meg, hogy nyilván a visszaváltható palack is „eldobható”: ha valaki el akarja dobni, hát lelke-rajta, megteheti.)

Napjainkban a magyar ipar egyre felkészültebb a PET hulladék fogadására és feldolgozására, legyen szó akár ismételten csomagolóanyag-gyártásról, akár ennél magasabb minőségű és hosszabb élettartamú termékek gyártásáról. A reciklálás során pedig szintén megtakarítható a PET előállítása során felhasznált anyag és energia, hasonlóan a hagyományosnak tekinthető  és elfogadott üveg- fém- és papír újrahasznosításhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr65352543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása