Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Elbír-e egy műanyag palack egy autót?

2012.12.21. 18:51 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: szilárdság műanyag palack PET

Ok, elismerem, a kérdés kicsit elméleti, mivel nem úgy értem, hogy ha ráparkolna, hanem úgy, hogyha ráakasztanánk az autót a palackra, de mégiscsak érdekes kísérlet megbecsülni egy PET palack teherbírását.

Ha valaki már próbált eltépni egy műanyag palackot, akkor tapasztalhatta, hogy ez nem is olyan egyszerű dolog. Megpróbálkozván a feladattal nekem sikerült, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem egy teljes palackot, csupán egy kivágott kis csíkot szakítottam el, s nem puszta kézzel, hanem egy 2 tonnáig terhelhető szakítógéppel.

műanyag palack 0.JPG

 A két pofa közé befogott anyagdarabot a gép egyenletes sebességgel nyújtotta egyre hosszabbra, s eközben regisztrálta, hogy mekkora erő szükséges a művelethez.

műanyag palack 2.JPGA palackból kivágott PET darabka egyre hosszabbra nyújt, vékonyodott, s néhány perc után megadta magát. Addigra több, mint 2 centit nyúlt, s az elszakításához 412 newton erő kellett.

műanyag palack 3.jpgA kivágott darabka szélessége 13 mm volt, az eredeti palack kerülete pedig 237 mm, ami azt jelenti, hogy 18 hasonló keresztmetszetű darabot lehetett volna összesen kivágni a palástjából, körbe haladva. Ebből az következik, hogy a teljes műanyag palack 18-szor akkora terhelést bírna ki, mint az általam elszakított egyetlen darab, vagyis 7416 newtont.

Tehát a címben feltett kérdésre a válasz: igen, egy nem visszaváltható műanyag palack elbírna egy 600 kg tömegű kispolskit két benne ülő emberrel!  Persze ezen kísérlet megvalósításának is lenne néhány apróbb technikai akadálya…

műanyag palack 5.jpg

Ábrához felhasznált forrás: http://tripwow.tripadvisor.com

Az eredmény mindenesetre figyelemre méltó, hiszen szemléletesen bizonyítja, hogy a palackok anyaga kiváló teherbírású, így rengeteg dologhoz használható lenne. Kutatásaim arra irányulnak, hogy pontosan hogyan és mire lehet kihasználni ezeket az impozáns jellemzőket, a közeljövőben ezeket a fejlesztéseket tervezem bemutatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr844976408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása