Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

A műanyag palackok elterjedésének 4 fő oka

2013.05.02. 16:34 | Ronkay Ferenc György | 5 komment

Címkék: újrahasznosítás üveg szelektív gyűjtés műanyag palack PET

A műanyagok az általunk használt többi anyagcsaládhoz képest nagyon fiatal – szinte gyerekcipőben lévő – anyagok: példának okáért biztosan nincs a világon 40 évnél öregebb PET palack, hiszen ezt a csomagolást csak 1973-ban találta fel egy amerikai gépészmérnök, Nathaniel Wyeth. Ennek tükrében egyébként viszonylag merészen hangzanak azok a kijelentések, amelyek szerint a műanyag palackok „sosem bomlanak le…”, illetve „több száz év múlva is változatlan formában maradnak”…

Jovo_palack.jpg

Csak a PET palack maradna meg változatlanul? ;-)

http://foftw.org alapján

Vannak persze lassan lebomló anyagok, amelyek a természetben sokáig megőrzik alakjukat/tulajdonságaikat, akár természetes (pl. csont) akár mesterséges (pl. fémek, üveg stb.) oldalon, ezt biztosan jó néhány régész meg tudja erősíteni. :-) A műanyagok azonban idővel lebomlanak, tartósan ugyanis nem tudnak ellenállni a környezeti hatásoknak (UV sugárzás, nedvesség, hőingadozás stb.). Azt azonban, hogy ez mennyi ideig tart, nehéz megjósolni, mivel rengeteg tényezőtől függ a folyamat (műanyag típusa, környezeti hatások, stb.)

De a lényeg véleményem szerint nem is itt van, ugyanis a cél nem az lenne, hogy az eldobált palackok lebomoljanak, hanem az, hogy NE dobáljuk el őket, hanem gyűjtsük össze, s hasznosítsuk őket! Kár azzal vádolni a műanyagokat, hogy hosszú az élettartamuk, hiszen ez inkább előny, mint hátrány – arról nem tehetnek, hogy egyesek nem megfelelően kezelik őket!

A sok negatív kritika ellenére vajon minek köszönhető, hogy az üdítőital-csomagolásnál pillanatok alatt szinte teljesen kiszorította az üveget? 

muanyag_palackok.jpg

Forrás: http://giaphupet.vn

1. az egyik legfontosabb ok a műanyagok kis sűrűségéből adódó alacsony tömegük. A PET - ami a műanyagok között amúgy viszonylag nehéznek számít 1,34 g/cm3 sűrűségével – csupán feleakkora sűrűségű, mint az üveg, tehát ha megegyező geometriájú terméket készítenénk a két anyagból, az üvegpalack kétszer olyan nehéz lenne.

2. Ám de nem kell ugyanolyan geometriájú palackot készíteni: mivel a műanyag jóval ütésállóbb az üvegnél, az alkalmazott falvastagság csupán kb. 0,25 mm, szemben az üvegpalackoknál szokásos kb. 4 mm-es vastagsággal, összességében tehát a műanyagpalackok 30-40X könnyebbek, mint üveg társaik.

3. A műanyag palackok esztétikában (átlátszó, vagy tetszőlegesen színezhető anyag) és gázzáró képességben is felveszik a versenyt az üveggel. A legtöbb műanyag egyéb tekintetben is kiváló szigetelőanyag: használjuk őket hőszigetelésre (pl. polisztirol-hab), vízszigetelésre (pl. drén-lemezek), elektromos szigetelésre (pl. kábelburkolatok), zajszigetelésre (pl. autópályák melletti zajvédő falak).  

4. Mindezek mellett a műanyag palackok előállításhoz szüksége energia sokkal csekélyebb az üveg palackokénál: a PET már 270°C-on folyékony állapotba kerül, míg az üvegnél ez a hőmérséklet 1500°C körül van.

Ezek alapján a műanyag palackok nem csak jóval olcsóbbak üveg társaiknál, hanem környezetkímélőbbek is: előállításuk és szállításuk kevesebb energiát igényel, s újrahasznosításuk is megoldható.

Palack_gyujto.jpg

Forrás: epiteszforum.hu 

A fenntartható fejlődés azt helyezi előtérbe, hogy úgy haladjon előre az emberiség, hogy ezzel nem veszélyezteti a következő generációk tovább haladását. Ez azonban nem visszafejlődést jelent, nem kell minden technikai vívmányról lemondva „visszamásznunk a fára”, csupán ésszel kéne azokat használni. A műanyagok hihetetlen fontos szerepet játszanak az technika újkori fejlődésében, hiszen pl. az orvostechnikai-, autóipari és elektronikai fejlesztések elképzelhetetlenek lennének ez a jól alakítható és kiválóan szigetelő anyagcsalád nélkül. Egyedülálló tulajdonságaik alapján terjedésük úgy tűnik, megállíthatatlan, az elmúlt 40-50 év legalábbis ezt igazolja. Ám ez önmagában egyáltalán nem jelent más anyagoknál nagyobb veszélyt a környezetre. Egyszerűen csak helyén kell őket is kezelni, miután már nem tudják betölteni eredeti funkciójukat.

Az összegyűjtés módszerét alapvetően a politika határozza meg, ez az a rész, amellyel én ezen a blog-on nem kívánok foglalkozni, az érdeklődők viszont itt olvashatnak naprakész információkat a témában tervezett változtatásokról.

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr55262420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kötelező betétdíj szerintem jó.

A 30 Forintos betétdíjú palackot senki se fogja szétszórni az erdőben. Vagy, ha igen, lesz aki összeszedje.
pár éve még a kukakólát visszaváltós petpalackan is árulták, oszt egy idő után eltüntek.. vajon miért, esetleg nem volt képes a műanyag annyi ciklust túlélni, ami visszahozta voln az értéket?
a műanyagflakon betétdíja jó dolog, kevesebb fogy, se a gyártó, se a vásárló nem jár jól vele, hisz akár gyűjtjük, akár nem, a szemét az szemét marad, de legalább az állam kap egy jó nagy falatot a semmiért.
@De gustibusaut bene, aut nihil: A PRB palack elvileg arra lett volna való, hogy (kimosás/fertőtlenítés után) újratöltik, de relatíve kevés töltési ciklust élt túl egy palack, ezért nem érte meg.
Ahoz képest hogy pont mostanában osszák ki sok milliókért az új szelektív kukákat-ha 30 forintot ér majd a palackok darabja kevesen fogják majd használni őket,vagy ha mégis kerül beléjük néhány flakon azokat sem az FKF fogja begyűjteni belőlük hanem a hajléktalanok,zsebpénzre hajtó gyerekek,kisnyugdíjasok stb.,nem kellett volna előre egyeztetni hogy hamarosan nem lesz rájuk szükség?
@lutria: bukik az üccsi-, posványvízgyártás, bukik a szelektív biznisz, azt szépen visszaszokunk a csapvízre, kormány örül, megint jól megvédte az embereket a civilizáció ártalmaitól :)
@Lrdx: ja, ilyesmit sejtettem én is, elég ramatyul néztek ki azok a flakonok. gondolom minőségellenőrizni se volt olcsó, melyik mehet még egy körre..
süti beállítások módosítása