Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Szigetelő szemét?

2013.08.04. 16:00 | Ronkay Ferenc György | 2 komment

Címkék: újrahasznosítás szigetelés műanyag palack

Miért hordjuk ruhaként a kidobott PET palackokból készített textileket? Érdemes-e a hungarocell-hez hasonló habos szigetelőanyagot készíteni az elhasznált műanyagokból?

reciklált_PET_polo.jpgForrás: http://www.ecostuff.co

A műanyaghulladék hasznosításának egyik fő problémája még mindig a megfelelő felhasználási területek megtalálása. Az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett a begyűjtött mennyiség, ám ennek egy részével még mindig nem tudnak mit kezdeni, s külföldön, rosszabb esetben lerakóban köt ki.

Bár a műanyag tárgyak minősége a használat és az újrahasznosítás során kis mértékben romlik, alapvetően megőrzik azokat az előnyöket, amelyekkel az eredeti anyagok rendelkeznek. Ezek közül az egyik legfontosabb – ami a műanyagok villámgyors elterjedését okozta – a szigetelő tulajdonság.

Mit is jelent a szigetelés? Talán úgy lehetne ezt a fogalmat a legegyszerűbben körülírni, hogy elzárni dolgokat más dolgoktól.  A folyamat ugye Ádámnál-Évánál kezdődött, mikor is a testüket igyekeztek szigetelni („És megnyilatkozának mindkettőjöknek szemei s észrevevék, hogy mezítelenek; figefa levelet aggatának azért össze, és körülkötőket csinálának magoknak” Mózes 1,3), de ide sorolhatóak akár a házak, lakások is, amelyek védenek a hidegtől/melegtől, csapadéktól. Régebben szigetelési célokra nagyrészt természetes anyagokat használtak: irhabunda, len ing, szalmatető, zsindely, a régi rádiók/tévék fa dobozai, stb. A mesterséges polimerek, vagyis a műanyagok molekulaszerkezete azonban nagyon sokban hasonlít ezekhez a természetes anyagokhoz, ebből következően a tulajdonságaikban – például a szigetelő-képességükben – is hasonló viselkedést mutatnak.

szigetelő_ruha.jpgForrás: Vizi Éva, www.kovox.hu

Ha megnézzük a műanyagok jelenlegi felhasználási területeit, akkor látható, hogy a csomagolóipar (palackok, dobozok, kartonok, fóliák) és az építőipar (ablak-profilok, linóleum, szigetelések, fóliák), tehát a szigetelés-célú alkalmazások használják fel a megtermelt műanyagok közel 2/3-át!  A műanyag edények nem áznak át, hiszen vízszigetelőek; a gázáteresztő képességük is alacsony, jó hőszigetelők, és az áramütés ellen is védenek, nem beszélve a rezgés-csillapító, hangszigetelő tulajdonságaikról.

műanyag_felhasználás.jpgMegfigyelhető tehát hogy a műanyagok elsősorban pont a természetes anyagokat helyettesítik, hiszen ami régebben kőből vagy fémből volt, azt nagyrészt jelenleg is abból készül. Most pedig abba az irányba kéne tovább haladni, hogy az eredeti műanyagokat váltsuk ki újrahasznosított, másodlagos anyagokra: mivel a szigetelő tulajdonságok nem romlanak az újrahasznosítás során, az említett területeken sokszor megvalósítható lenne ez, ami gazdasági és környezetvédelmi szempontból is előnyös megoldást jelent.

tető_szigetelés.jpgForrás: http://varosfigyelo.hu; http://www.ideassolar.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr985444793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nos a szakma szerint ez egy márkanév volt, de hogy melyik cég gyártotta ezen a néven a habosított polisztirolt, azt nem sikerült kinyomozni...
süti beállítások módosítása