Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Palackból palackot - ígéretes kezdetek

2013.10.26. 13:01 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: újrahasznosítás műanyag palack PET palackból-palack

Egy új üzem, pontosabban Innovációs Központ alapkőtételén jártam a tegnapi napon Karcagon, amelynek célkitűzése az, hogy a visszagyűjtött PET palackokból újra élelmiszeripari minőségű palakokat gyártson. A fejlesztésbe Tanszékünk is bekapcsolódik, ezért kaptam meghívást erre az eseményre, ahol két miniszter után mondhattam rövid köszöntő beszédet. Mivel ez a beszéd - afféle szakmai "ars poticaként" - jól összefoglalja, amit a témáról gondolok, olvashatóvá teszem itt a blogon is.

Recy_PET.JPG

Tisztelt Miniszter Urak!

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Igazgató Úr!

Kedves Megjelentek!

Magyarország műanyag-feldolgozó ipara nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a mai napon. A PET flakonok zárt ciklusú, palackból palackká történő újrahasznosításának bevezetése nem csak környezetvédelmi-, műszaki- és gazdasági-, hanem szimbolikus jelentőségű is. Ezt a lépést ugyanis csak azok az országok tudják megtenni, amelyek fejlett műanyagiparuk mellett megfelelő kutatási potenciállal és a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett stratégiával is rendelkeznek.

A műanyagok nagyon fiatal anyagok. Míg például a fémeket évezredek  óta használjuk, s megtanultunk velük együtt élni, a műanyagoknál ezt most tanuljuk: mire használjuk, hogyan használjuk, s hogyan hasznosítsuk újra őket. A PET palackok története alig 40 évre nyúlik vissza, nem csoda tehát, hogy sokan még nem barátkoztak meg ezzel az új anyagfajtával. Távolságtartásuk fő oka jellemzően a keletkező nagy mennyiségű műanyaghulladék, ami a nagymértékű felhasználás eredménye. A műanyagok számtalan előnyös tulajdonságuk miatt villámgyorsan teret hódítottak a hétköznapi élet minden területén. Lássuk be, ma már a legzöldebb környezetvédők élete is elképzelhetetlen lenne fogkefe, mobiltelefon vagy orvosi fecskendők nélkül.

Én abban bízom, hogy a műanyagipari szakemberek és a környezetvédők a jövőben egyre közelebb fognak kerülni egymáshoz. Megtalálják a közös utakat, kitalálják, s megtanítják, hogyan lehet még egy esélyt adni a műanyaghulladékoknak.

Ebben a közeledésben nagyon nagy szerepe lesz az épülő új Innovációs Központnak, ami egy olyan ügy megvalósítását tekinti célnak, amit jó szívvel tűzhet zászlajára minden környezetvédő és minden műanyagos szakember is.

Az ügy megvalósítása azonban nagyon komoly kihívásokat tartogat. Sokrétű innovációs tevékenység szükséges ahhoz, hogy a szelektív gyűjtőkben található hulladék-kupacból élelmiszer csomagolására alkalmas, többszörösen is újrahasznosítható anyagot fejlesszünk. Az, hogy ebbe a fejlesztésbe a BME Gépészmérnöki Karának oktatói-kutatói és hallgatói is bekapcsolódnak, nagy lehetőség mindkét fél számára. Az egyetemen a témában folyó évtizedes kutatás tapasztalatai megfelelő alapot nyújthatnak a szükséges innovációnak, ám a magas színvonalú műszaki felsőoktatáshoz is szükséges az ilyen konkrét ipari projektekbe való bekapcsolódás. Az épülő Központ a laboratóriumban kidolgozott módszerek üzemi méretű tesztelésére is lehetőséget fog adni, ami kivételes hatékony együttműködést tesz lehetővé.

Az egyetem Gépészmérnöki Kara mindent meg fog tenni, hogy az kitűzött innovációs célok megvalósuljanak, s a magas szintű újrahasznosítás példája további lendületet adjon a környezetért felelős viselkedés terjedésének.

Köszönöm a figyelmüket!

miniszterrel1.jpg

Az ünnepi beszédek után különböző tárgyakat (pl. napi sajtótermékek, PET granulátum, pénzérme, oklevél) helyeztünk el egy "időkapszulában", ami beépítve várja majd, hogy egyszer, ki tudja mikor, rátaláljanak majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr405600141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása