Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

1 kiló és 13 deka, maradhat?

2012.12.15. 22:16 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: újrahasznosítás EU hulladék kezelés műanyag hulladék

A KSH és az EuroStat statisztikáit böngészve rengeteg izgalmas adatra lelhetünk. Összehasonlíthatjuk például, hogy mennyi lakossági hulladék keletkezik egy adott évben egy adott országban, s hogy mi történik vele.

Az Európai Unióban évente átlagosan minden lakós fél tonna szemetet cipel ki a háztartásból, amelynek jelentős része (38%) még mindig lerakókba kerül, bár ez a szám évről évre csökken. A lerakással a probléma nem csak az, hogy a lerakók értékes területeket foglalnak el, s még a korszerű technológiák mellet is környezeti kockázatot jelenthetnek (talaj-, víz- és levegőszennyezés), hanem az is, hogy a lerakókba kerülő anyag semmilyen formában nem hasznosul. Korszerűbb megoldásnak számít az ipari komposztálás, amely a biológiailag lebomló hulladékok hasznosulását oldja meg.

Az EU direktívái szerint a lerakáshoz képest a kisebbik rossz az energetikai hasznosítás, amelynek során a hulladékégetőben keletkező hőt távfűtésre, illetve villamos áram termelésre használják. Ekkor – bár az anyagot többet már nem lehet használni –, legalább a benne rejlő energia kiaknázható. Természetesen a környezeti kockázat (elsősorban levegőszennyezés) kérdése itt sem elhanyagolható.

Ezeknél azonban sokkal jobb megoldást jelent az anyagában történő hasznosítás, amikor például az üveget vagy a műanyagot megolvasztjuk, és új tárgyakat gyártunk belőle. Ekkor azt az energiát is megspóroljuk, amelyet hajdanán az alapanyag előállításába fektettek, tehát nem kell ismét kvarchomokból üveget vagy kőolajból műanyagot gyártani.

A hulladékgazdálkodás színvonalát tekintve az egyik vezető állam Németország, ahol évente fejenként 600 kg kommunális hulladékot termelnek (mondjuk ebben is eléggé élen járnak…), a mennyiség csaknem fele anyagában hasznosításra kerül, s a lerakás elhanyagolható. Ehhez képest a mi 400 kg/fő/év körüli kibocsátásunk nem is tűnik olyan soknak, bár ha a címben feltüntetett mennyiséget egy négytagú családra vetítjük, az napi 4,5, heti 32, havonta pedig 135 kg! A lerakás arány hazánkban is évről évre csökken (jelenleg már 70% alatt van), a komposztálás és az anyagában történő hasznosítás pedig évről évre nő. Az EU tagállamainak sokszínűségét bemutatva, egy negyedik ország hulladékkezelését is felvillantom, az ábra önmagáért beszél.

Dia_1.JPG

Dia_2.JPG

Forrás: Eurostat

 

S hogy mi minden van abban a napi 1 kg 13 dekában? Sok-sok dolog, de amit külön kiemelnék, hogy nem csak műanyag! Jelentős mennyiségű biohulladék (kerti s konyhai) és papír (újság, csomagolás, stb.), kevesebb üveg, fém és textil, valamint egyéb alkotók (pl. építkezési hulladék, stb.) találhatóak az állampolgárok szemeteseiben. Rögtön hozzáteszem azt is, hogy az évente fejenként kidobott 60 kg műanyag luxus, nem fenntartható, és megoldásra váró probléma, de azért sok túlzó megközelítést is lehet olvasni ezekkel az adatokkal kapcsolatban /’elborít minket a műanyag szemét’ és hasonlók/.

Dia5.JPG

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A legfontosabb cél tehát magának a keletkező hulladéknak a csökkentése, akár tudatosabb vásárlással, akár háztartáson belüli újrahasználattal, akár környezetbarát tervezéssel, kinek-kinek amire lehetősége nyílik, de mivel hulladék mindig keletkezni fog, ki kell dolgozni megfelelő stratégiákat a környezetbarát hasznosításra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr434967542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása