Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Újabb klasszikus butaság terjed a PET palackokról

2014.01.16. 19:56 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: műanyagok műanyag palack PET mérgező műanyag

Néhány napja újabb „gyöngyszem” jelent meg a neten. A témában nem túl tájékozott szerző állítása szerint a műanyag palackokon található 1-es szám komoly veszélyeket jelöl.

Bár egyfelől szórakoztatóaknak tartom az ilyen irományokat, hiszen sok vicces, hangulatvadász megfogalmazás van bennük, mint pl. „a nyers kőolajpárlatból készült palackok”, másfelől azonban veszélyesnek is látom a megjelenésüket, hiszen rendkívül sok tárgyi tévedést tartalmaznak (ahogyan arról kb. egy éve már értekeztem).

A szerző már az első mondatban leszögezi, hogy különösebben nem ért a témához, csak épp összeolvasott valamit a palackokról. A cikk alatt megjelent olvasói hozzászólás több dologban helyesbíti, például, hogy az 1-es szám semmi más okból nincs a palackokon, mint hogy egyértelműen jelölje az alapanyagát, így megkönnyítse az újrahasznosítás során a szétválogatást. Kár, hogy ez az olvasói kiegészítés is pont a lényegről feledkezett meg:

mumereg_uj.jpg

A PET palackok nem tartalmaznak lágyítókat és oldószereket, így ezek nem is fognak kioldódni belőlük. Soha, sehol, senki nem bizonyította, hogy az eredeti PET palackokból a tárolt üdítőbe/ásványvízbe oldódnának olyan anyagok, amelyek bárki egészségét károsították volna (kitűnő, részletes írás erről itt). Pedig erre feltételezhetően fény derülne, mivel évente a világban mintegy 15 milliót tonna PET-ből cirka 300.000.000.000 (háromszáz milliárd!) db palackot gyártanak és helyeznek forgalomba…

Mindezek ellenére én sem javaslom a cikkben leírtakat, mármint hogy forró nyári napon a kocsiban hagyjuk a palackban az innivalónkat, hiszen ki szereti a felmelegedett vizet? :-)

Én arra bíztatok mindenkit, hogy ne féljünk a műanyagpalackoktól, hanem bánjuk velük felelősségteljesen! Használjuk őket újra minél több alkalommal, majd pedig gyűjtsük őket szelektíven, adjunk nekik még egy esélyt, hogy újra termék készülhessen belőlük!

Felhasznált forrás: F. Welle: Twenty years of PET bottle to bottle recycling — An overview. Resources, Conservation and Recycling, Volume 55, Issue 11, September 2011, Pages 865-875

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr915761745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.