Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Műanyagmentes július vagy műanyag-rasszizmus?

2019.07.25. 20:22 | Ronkay Ferenc György | 3 komment

Címkék: műanyag szelektív gyűjtés műanyag-mentes

Környezetvédelmi kihívás?

Kis lépés a zöldebb Bolygó felé?

Hangzatos címmel indult kampány a műanyagok visszaszorítása érdekében. A gond nem is a kezdeményezéssel van, hanem inkább a címével, azon belül is a „műanyagmentes” kifejezés viszonylag tág meghatározással.

A komolyan veszi ezt a címet, annak javaslom a következő kihívás elfogadását:

Induljon el holnap úgy iskolába/munkába, hogy nincs rajta és nála semmilyen műanyagból készült dolog, valamint az utazáshoz sem használ ilyet. A teljesség igénye nélkül:

  • Poliésztert, nejlonszálat vagy akár műanyag gombot tartalmazó ruhadarab;
  • Műanyagot tartalmazó cipő;
  • Szemüveg vagy kontaktlencse;
  • Műanyag alkatrészt tartalmazó óra;
  • Mobiltelefon;
  • Személyi igazolvány, jogosítvány, bankkártya;
  • Laptop;
  • Zipzárral rendelkező táska;
  • Műanyag kulacs, vagy palack;
  • Kerékpár
  • Autó;
  • Busz, villamos, metró, hév, vonat;

Azért aki ezek nélkül elmegy otthonról, arról elhiszem, hogy komolyan veszi a teljes műanyag mentességet. :)

A műanyag ugyanis nem egyenlő a zacskóval és a PET palackkal, annál sokkal több!

Ezekből készülnek például a higiéniai eszközök, a sokszor életmentő orvosi eszközök, a sterilitást biztosító csomagolások nagy része is. Ne legyünk ’műanyag-rasszisták’, ne üldözzük őket főleg ne ok nélkül, érzelemből!

muanyag.jpg

Hány műanyagból készült tárgy van a képen? /Pixabay/

Használjuk őket mértékkel, okosan, biztosítsuk, hogy használat után a helyükre kerüljenek: ha mégegyszer lehet őket használni, akkor nosza! Ha már nem, akkor tegyük a szelektív gyűjtőbe őket, hogy az ipar által hasznosíthatók legyenek. Ez nem szemfényvesztés, hanem létező és működő technológia. A ’nagy-összeöntés” elméleteket a hulladékkal kapcsolatban első kézből, személyes cáfolhatom, mivel ezen a területen dolgozok.

Tehát ne általánosítsunk, ne legyünk végletesek, hanem józanul tegyük meg, ami rajtunk múlik!

Legyen zacskó-mentes július, vagy még inkább műanyag-eldobó-ember-mentes július!

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr114980468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koszonom! Ez az elso ertelmes cikk a veresszaju ökonacik irasai kozott. Sajnos a plebs nagy resze nem latja a fatol az erdot. A post kivaloan osszegzi mit kellene jelenteni a mmentes juliusnak, ami lehetetlen. Ne legyunk naivak, muanyag nelkul nincs modern civilizacio!
Alapvetõen ez az egész a politikáról szól, és nem az élővilág megmentéséről. Nem a problémát akarják megszüntetni, hanem aktivistákat akarnak. Annak az esélye, hogy Budapesten a szívószálad a tengerbe kerüljön, kb. 0%. Nem is onnan kerül oda, de még csak nem is Európából. Innen max. akkor kerül szemét a tengerbe, ha a tahó a mûanyag szemetét kidobja az árokparton, és az belemosódik valahogy egy folyóba. Na, az ellen már lenne értelme fellépni, hogy a tahó ne dobja el a szemetét, de jellemzően azok akik bekajálják az aktivizimust, és azok akik eldobják a szemetet az árokparton alapvetõen két teljesen különbözõ kultúrkör. Ergo, a dolognak azon túl, hogy kicsit lefoglalja az embereket, nincs különösebb jelentősége.

Ettől egy különálló probléma, hogy a szeméthegyeket nem kellene az égig növeszteni, és újra kellene hasznosítani. Csakhogy ennek nem a mûanyagmentes hónap a megoldása, hanem hogy véges sok anyagot használjanak a csomagolásnál, és hogy ezeket könnyen újra lehessen feldolgozni. Pl. ha lenne 2-3 könnyen szeparálható mûanyag, plusz egy fémötvözet, plusz üveg engedélyezve a háztartási termékek csomagolásánál, akkor ezt elég könnyen és automatizálva lehetne újra feldolgozni, és nem lenne szükség a szeparált gyûjtésre sem. De ezt nem a Névtelen Nulla átlag aktivista fogja megoldani.
süti beállítások módosítása