Blog azoknak,

akik fontosnak érzik a környezetvédelmet, de nem sablonokat akarnak hallani róla;

akik érdekelődnek a modern laboratóriumi kutatások iránt;

akik nem ismerik, vagy nem szeretik a műanyagokat, de nyitottak az új információkra;

akik kíváncsiak, mi történik a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékokkal!

Kövesd a blogot!

Köszönet

A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Jobb, mint az eredeti?

2013.01.26. 22:53 | Ronkay Ferenc György | Szólj hozzá!

Címkék: downcycling upcycling PET reciklálás poliészter szál műanyagok újrahasznosítása

A műanyagból készült termékek a hiedelmekkel ellentétben nem örök életűek.

A környezeti hatások, példának okáért a napsugárzás (elsősorban az UV-B hullámhossz-tartományban), a hőmérséklet-ingadozás és a nedvességtartalom lassanként kikezdik az anyagot, s degradáció, vagyis lassú lebomlás indul el. A teljes lebomlás persze a legtöbb műanyag esetében – a hozzájuk kevert stabilizátorok miatt – igen sok időt vesz igénybe, de a fehér kerti székek lassú megsárgulása jelzi, hogy bizony a plasztik is öregszik.

Hasonló, ám lényegesen intenzív hatásoknak vannak kitéve a műanyagok az újrahasznosításnál, az ilyenkor alkalmazott újbóli megolvasztás miatt. A magas hőmérséklet és az extruderben forgó csiga (lásd előző poszt!) intenzív keverése többé-kevésbé mindig károsítja a műanyagokat felépítő molekulaláncokat. PET esetében ráadásul ennél a lépésnél – bármilyen abszurd helyzet az ásványvizes palackok szempontjából – a víz a legnagyobb ellenség! Ha az anyag extrudálás előtt nincs teljesen kiszárítva a vízmolekulák katalizálják, vagyis lényegesen felgyorsítják az anyag bomlását.

További problémát jelent, hogy még a leggondosabb válogatás és mosás után is fennáll a veszélye annak, hogy idegen anyagok maradnak a feldolgozandó műanyagban.

Mindezek alapján általánosságban elmondható, hogy a reciklált PET sajnos némileg rosszabb tulajdonságú lesz, mint az eredeti anyag. Változik a színe: a víztiszta PET sárgul (a kék PET hasonló megfontolásból zöldül), pár százalékkal csökken a szilárdsága, s rugalmatlanabb lesz. Ez bizony azt is előreveti, hogy a műanyagok nem dolgozhatóak fel egymás után korlátlan számban, néhány életciklus után már túlságosan leromlik a minőségük.

probatestek.jpg

Az eredeti PET-ből és a 100%-ban palack-darálékból készített műanyag tárgyak színe között fellelhető némi eltérés...

 

Talán ezek alapján érthető, mi az oka annak, hogy a legtöbb műanyaghulladékot viszonylag egyszerű, alacsony követelményű (s fekete) tárgyak gyártására használják fel, a fekvő rendőrtől a palántázó ládáig, vagy a szemeteszsáktól a kerítésoszlopig.

PET esetében ez az alacsonyszintű felhasználást (downcycling) döntő mértékben a szálgyártást jelenti. A poliészter műszál ugyanis kémiailag pont ugyanaz az anyag, mint a PET, csak a megjelenési formája tér el a palackoktól. Mivel a világ textiliparának súlypontja Távol-Keletre tevődött, a kiváló kínai ruházati és egyéb termékek egy része pont azokból a palackokból készül, amelyeket az európai polgárok a szelektív gyűjtőkbe helyeznek. (Ez magyarázza egyébként a sokszor nem teljesen egyértelmű színű pólók/ingek/táskák stb. eredetét).

 Recycled-PET-Fabric-1.jpg

Forrás: http://www.made-in-china.com/   :-)

A fenntartható fejlődés érdekében célszerű lenne az évente keletkező több tízezer tonna PET hulladéknak olyan hazai felhasználást találni, ahol – a hulladék minőségcsökkenését kompenzálva, sőt az eredeti anyagnál is magasabb szintre növelve – értéknövelt termékként (upcycling) gazdaságos és környezetbarát módon lehetne alkalmazni.

PET_felh.jpg

Forrás: Műanyag és Gumi c. folyóirat 2000-2012 számai

A bejegyzés trackback címe:

https://megegyesely.blog.hu/api/trackback/id/tr685045733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása